Jäsenkirje 1/2020

6.2.2020

Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry.

- Socialrättsliga sällskapet i Finland r.f.

 

 

Jäsenkirje 1/2020

 

Arvoisat jäsenemme!

 

Vuosi 2020 on hyvässä vauhdissa. Takana on menestykäs vuotemme 2019, jolloin kävimme kahden ministerin puheilla puhumassa perusturvan korottamisen tärkeydestä, annoimme lausuntoja Sosiaali-ja terveysministeriölle, Ulkoministeriölle ja Työ-ja elinkeinoministeriölle, seuralla oli seminaareja tärkeistä aiheista, toimime kiinteässä yhteistyössä muiden alan järjestöjen perusturvan parantamiseksie ja muistimme seuran 20-vuotista taivalta juhlaseminaarilla. Tarkemmin saatte tietoa seuran viime vuoden aktiviteeteista käymälle sivuillamme ((https://suomensosiaalioikeudellinenseura.yhdistysavain.fi), jossa on puheenohtajan katsaus vuoteen 2019. Seuraavassa joitakin poimintoja tämän vuoden toiminnasta:

 

  1. Digiseminaari ja seuran vuosikokous 18.3.2010 Valtiotieteellisen tiedekunnan tiedekuntasalissa, Snellmannia, Unioninkatu 37 klo 12.15 alkaen

 

Tästä on teille vielä erillinen kutsu liitteenä,. Tarkoitus on yhdessä Helsingin yliopiston DigiIN ja CoE AgeCare –hankkeiden toteuttajien kanssa tarkastella digitaalisoitumisen vaikutuksia ja ongelmia erityisesti vanhusten,vammaisten ja maahanmuuttajien näkökulmasta sekä tarkastella, miten digitaalisuus on kehittymässä ja millaisia vaikutuksia kehityksellä on. Ilmoittautuminen puheenjohtajalle yrjo.mattila@helsinki.fi

 

  1. SSOS seuran vuosikokous 2020 seminaarin jälkeen 18.3.20120 klo 15.30 alkaen

 

Paikkana samassa sali kuin seminaari. VTT Jouko Kajanoja pitää kokouksen alussa vuosikokousesitelmän sosiaalipolitiikan nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Esillä ovat tavanomaiset vuosikokousasiat, tilinpäätös, hallituksen jäsenten valinta yms. Lisäksi on ehdotus, jonka mukaan yhdistyksen virallseksi nimeksi tulisi ”Suomen sosiaalioikeudellinen seura SSOS ry”. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa mm. tulevan hallituksen kokoonpanoon. Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan?

 

  1. Vankiseminaari nro 4 (Yhteistyöseminaari Rise, VTH ja Kriminaalihuollon tukisäätiö. Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sosiaalioikeudellinen seura. )

 

Ajankohta on 4.6.2020. Koko päivän seminaari. Paikka: Rikosseuraamuskeskuksen koulutustilat, Tikkurila ”VOIKO VÄKIVALTAISUUTEEN VAIKUTTAA?”Väkivallan teemaa käsitellään monipuolisesti tässä yhteistyöseminaarissa. Tervetuloa osallistumaan myös tähän mielenkiintoiseen seminaariin. Pankaa päivämäärä jo kalenteriin.

 

 

Yhdistyksen talous ja jäsenhankintakampanja

 

Yhdistyksen talous on ns. kuralla. Siksi olisi toivottavaa, että jokainen maksaisi jäsenaksun 20 euroa (paitsi opiskelijat ja työttömät 10 euroa) mahdollisimman pian. Se käy kätevästi kun menet seuran sivulle https://holvi.com/shop/sosiaalioikeus/ , jolloin voit hoitaa jäsenmaksun HOLVI –maksutapaa käyttäen.

 

Yhdistyksen sivuilla on helppo liittyä jäseneksi. Jostain syystä jäsenmäärämme kasvu on pysähtynyt, Hallitus on nimennyt vuoden 2020 jäsenhankintakampanjan vuodeksi ja haastaa jokaisen teistä: Tuo ainakin yksi uusi jäsen tänä vuonna yhdistykseemme. Seuraa on helppo esitellä, kun menee nettisivuillemme. Jäsenyytemme on kaikille avoin. Kiinnostus sosiaalisista oikeuksista riittää. Tarkoitus on tämän vuoden loppupuolella pitää jäsenilta, jossa keskustellaan yhdistyksen toiminnasta ja tulevasta stratediasta.

Toiminta perusturvan parantamiseksi jatkuu

Kantelumme Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle eivät ole vielä johtaneet muutoksiin. Siksi teimme vuonna 2018 uuden kantelun (Complaint 172/2018, www.coe.int.), jonka käsittely on vielä kesken. Tämän lisäksi olemme käyneet kolmen ministerin (Pekonen ja Ohisalo, Kiuru) luona keskustelemassa perusturvan korottamisen välttämättömyydestä. Vähitellen viesti menee varmasti perille.

Hyvinä yhteistyökumppaneina meillä on tässä kampanjassa Soste ry, Omaishoitajaliitto, Ihmisoikeusliitto ja EAPN-FIN verkosto. Hallituksemme jäsen Marjatta Kaura on juuri valittu EAPN-FIN (European Anti-Poverty Network) verkoston varapuheenjohtajaksi.

Lausuntoja annetaan ja vaikutetaan muutenkin

Vuosi 2020 tulee olemaan sosiaalisten oikeuksien näkökulmasta mielenkiintoinen. Uudet SOTE –lain aiotaan antaa eduskuntaan vuoden lopulla. Myös sosiaaliturvan uudistamisen valmistelu on alkamassa, joskin uudistuksen aikataulu on aika pitkä. SSOS seuraa tarkasti asioiden kehittymistä, antaa tarvittaessa lausuntoja lakiluonnoksista. Olemme myös tietoisia, että ensi vuonna on kunnallisvaalit ja on tärkeätä vaikuttaa myös siihen, miten lakeja sovelletaan käytännössä. Tarkoitus on pitää keskustelutilaisuus kunnallisvaaliehdokkaille

Last but not least: Olisi tärkeää, että jäsenistön ja hallituksen välinen kommunikaatio olisi mahdollisimman tiivistä. Ottakaa siksi yhteyttä hallituksen jäseniin, tehkää ehdotuksia ja tarvittaessa antakaa myös kritiikkiä harjoitetusta toiminnasta.

 

Toivotamme SSOS jäsenille hyvää kevään alkua!


 

SSOS hallitus