Jäsenkirje 3/2020

6.9.2020

Jäsenkirje 3/2020

 

Arvoisat jäsenemme!

 

1. Alustusten antia

 

Syksy on alkamassa, mutta korona näyttää edelleen kiusaavan. Pidimme seuran vuosikokouksen etänä 20.8.2020 ja sen jälkeen uusi hallitus järjestäytyi visioiden samalla tulevaa toimintaa. VTT Jouko Kajanoja piti vuosikokousalustuksen käsitellen sosiaalipolitiikan tulevaisuutta koronakriisin varjossa. Valitettavasti Jouko suhtautui aika pessimistersti mahdollisuuksiin kehittää sosiaaliturvaa, koska koronakriisi on vaikuttanut syvästi talouteen. Nähtäväksi jää, sisältääkö valtion ensi vuoden budjetti Marinin hallitusohjelman kirjatun perusturvan korottamisen edes osittain. Yhdistyksemme on tehnyt paljon työtä perusturvan korjaamiseksi, mutta taloudelliset realiteetit eivät ole nyt suotuisia.

 

Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa Invalidiliiton erityisasiantuntija Ylva Krokfors kertoi asiakasmaksukyselyn tuloksista. Ne olivat osin jopa kylmääviä. Vähätuloisilla ja erityisesti pienillä eläkeläisillä ei ole varaa maksaa ja kunnat lähettävät laskut yksityisten perintätoimistojen hoidettaviksi, jolloin velka nousee moninkertaiseksi. Lain antamaa mahdollisuutta poistaa tai alentaa maksuja ei tunneta kunnissa. Kysely osoitti, että asiakasmaksujen uudistaminen on välttämätöntä.

 

2.Vuosikokouksen valintoja

 

Vuosikokous valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Yrjö Mattilan, I varapuheenjohtajaksi Eila Sundmannin, II varapuheenjohtajaksi Petteri Pitkäsen, sihteeriksi Tuula Sillanpään, taloudenhoitajaksi Jari J. Marjasen ja muiksi hallituksen jäseniksi Marjatta Kauralan, Marjo Tervon ja Irmeli Virkkulan. Hallituksen pysyviksi asiantuntijoiksi valittiin Anja Karvonen-Kälkäjä, Laura Kalliomaa-Puha, Ulrika Krook ja Tarja Pajunen. Toiminnantarkastajana jatkaa Kari Korpela ja varatoiminnantarkastajana Jouko Levonen.

 

3.Vuoden 2020 toimintasuunnitelma

 

Vuiosikokous hyväksyi viime vuoden toimintaertomuksen ja tilinpäätöksen sekä vuoden 2020 toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelma löytyy yhdistyksemme sivuilta

https://suomensosiaalioikeudellinenseura.yhdistysavain.fi/

 

3. Tulevia seminaareja ja tapahtumia

 

3.1. Digiseminaari ”Palvelujen saatavuus digiaikana”

Yhteistyöseminaari Helsingin yliopisto DigiIN ja CoE AgeCare –hankkeet ja Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry

 

Aika: Maanantai lokakuun 19 päivänä 2020 klo 13.00 – 15.00

 Paikka: TEAMS -seminaari etäyhteyksin

 

Seminaari liittyy seuraaviin Helsingin yliopiston laajoihin hankkeisiin: Palvelukulttuuria uudistamalla kaikki mukaan digitaaliseen yhteiskuntaan (DigiIN; www.digiin.fi) ja Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö (CoE AgeCare; https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/yfi/en/research/projects/agecare)

 

Tilaisuus on maksuton  Tilausuuden puheenjohtajana toimii professori Anne Kouvonen DigiIN-hankkeen HY:n tutkimusryhmän johtaja

 

 Ohjelma

 

  1. Alkusanat professori Anne Kouvonen

  2. Klo 13.-13.20: Sote-digipalvelut nyt ja tulevaisuudessa (tutkimuspäällikkö Hannele Hyppönen / erikoistutkija Tuulikki Vehko, THL)

  3. Klo 13.20-13.40: Ikääntyvien syrjäytymisvaara sote-digipalveluissa (apulaisprofessori Sakari Taipale, Jyväskylän yliopisto)

  4. Klo 13.40-14.00: Maahanmuuttajien syrjäytymisvaara sote-digipalveluissa (tutkijatohtori Ulla Buchert, Helsingin yliopisto)

  5. Klo 14.00-14.20: Yksityisyrittäjä vanhusten digipalvelujen edistäjänä, tabletit ikääntyneiden apuna (DI Marko Torppala, Linkkiteam)

  6. Klo 14.20-14.40: Vammaisten oikeudet digiaikana (eritysiasiantuntija Ylva Krokfors, Invalidiliitto)

  7. Klo 14.40 – 15.00 Loppukeskustelu, vetäjänä professori Anne Kouvonen

                                                                                     

Tilaisuuteen osallistumiseksi läheteään TEAMS  -linkki kaikille niille, jotka ilmoittautuivat maaliskuusta koronaviiruksen vuoksi siirtyneeseen seminaariin. Myös uusia ilmoittautumisia otetaan vastaan. Ilmoita osallistumisestasi Yrjö Mattilalle (yrjo.mattila@helsinki.fi

 

3.2. Jäsenilta Invalidiliitossa joulukuussa 2020

 

Päivämäärä on vielä avoin. Tarkoitus on pohtia yhdistyksemme toimintaa ja tulevaisuutta uudistaen samalla yhdistyksemme strategiaa, joka on jo muutaman vuoden vanha.. Mitkä ovat niitä sosiaalioikeudellisia asioita, joita pyrimme edistämään, keihin päättäjiin kannattaa pitää yhteyttä, mitkä olisivat hyviä seminaarin aiheita,, miten saataisiin lisää kirjoituksia nettisivuillemme jne. Pohdittavia kysymyksiä on paljon ja siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni voisi osallistua jäseniltaan.

 

 

4. Vuonna 2020 ajankohtaista

 

 

4.1. Yhdistyksen talous

 

Yhdistyksen talous on heikolla pohjalla ja tarvitsee kipeästi vahvistusta. Jos et ole vielä maksanut vuoden 2020 jäsenmaksua niin tee se nyt. Pidimme vuosikokouksessa jäsenmaksun ennallaan, eli 20 euroa/vuosi (paitsi opiskelijat ja työttömät 10 euroa). Mene seuran sivulle https://holvi.com/shop/sosiaalioikeus/ ja hoida jäsenmaksu HOLVI –maksutapaa käyttäen. Jokainen jäsenmaksu on nyt tärkeä!

 

4.2. Jäsenhankintakampanja

 

Hallitus on nimennyt vuoden 2020 jäsenhankintakampanjan vuodeksi. Haastamme jokaisen teistä mukaan kampanjaan: Tuokaa ainakin yksi uusi jäsen tänä vuonna yhdistykseemme.

Nettisivumme ((https://suomensosiaalioikeudellinenseura.yhdistysavain.fi. Sisältävät paljon tietoa yhdistyksemme toiminnasta.

Käyttäkää myös mahdollisuutta kirjoittaa yhdistyksen nettisivuille blogeja, tutkimustuloksia, mielipiteitä jne.Yhteishenkilö hallituksessa on puheenjohtaja yrjo.mattila@helsinki.fi

Toivotamme SSOS jäsenille hyvää syksyn alkua 2020! Eiköhän korona jo hellitä!

SSOS hallitus

Liitteet